Testvérvárosi programok

Bemutatkozás

A Belvárosi Kézműves Képző Központ és az Országos Ruházati Ipartestület régóta szorosan együttműködik Belváros – Lipótváros Önkormányzatával. Ennek eredményeként 2001 óta kerül megrendezésre a Testvérvárosi Programsorozat, amelyben a szakmai továbbképzések és tapasztalatcsere mellett a testvérvárosi kapcsolatokat erősítő kulturális programok is helyet kapnak. Budapest V. Kerületének testvérvárosaiból – Rozsnyóról, Toroczkóról, Gyergyószentmiklósról és Bácskatopolyáról – érkező résztvevők a szakmai képzés keretében tájékozódhatnak a hazai szakmai oktatási rendszerről, érdekes előadásokat hallgathatnak, és bepillanthatnak a Belvárosban még működő kisvállalkozások mindennapi életébe. Kikapcsolódásként pedig múzeum- és színházlátogatáson, illetve városnézésen vehetnek részt. Az elmúlt években a belvárosi küldöttség is többször élvezhette a testérvárosok vendégszeretetét.

Testvérvárosi Programsorozat 2012

2012. április 12-16., Budapest, Belváros-Lipótváros – Toroczkó, Gyergyószentmiklós
2012. április 19-23., Budapest, Belváros-Lipótváros – Rozsnyó, Bácskatopolya

2012-ben két csoportban érkeztek Vendégeink a Belvárosi Kézműves Képző Központ és az Országos Ruházati Ipartestület közreműködésével szervezett 5 napos továbbképzésre.

A szakmai program Szentei Gábor tanfolyamvezető Vizuális kultúra előadásával vette kezdetét. A legnagyobb képzőművészeti alkotásokon tetten érhető esztétikai törvényszerűségek és a színelmélet alapjaiba való bepillantás után a hallgatók arra is választ kaphattak, hogy ezt az elméleti tudást milyen módon tudják átültetni a gyakorlatba. Az átadott ismeretek sokrétű felhasználási lehetőségét a résztvevők visszajelzései is bizonyítják, hiszen elmondásuk szerint a tanultakat alkotómunkájuk során – például ruhakollekciójuk tervezéséhez – éppúgy fel tudják használni, mint vállalkozásuk kommunikációjában és marketingtevékenységében.

A szakmai továbbképzés következő állomása a Pásztor Anni divattervezőnél tett műhelylátogatás volt, melynek alkalmával értékes tapasztalatokat cseréltek a szakemberek, és megvitathatták a munkájuk során jelentkező kihívások lehetséges megoldásait is.

A testvérvárosi kötelékek szorosabbra fűzéséhez elengedhetetlenül fontos közös történelmünk ismerete. Ebben a szellemben látogattunk el a „Hősök, királyok, szentek — A magyar történelem képei és emlékei” című időszaki kiállításra a Magyar Nemzeti Galériába, a Budai Várba. A több, mint 1000 esztendőn, Attilától a XX. századig átívelő szédítő időutazáson történelmi festmények, az államisághoz kapcsolódó jelentős dokumentumok és tárgyak elevenítették meg a magyar történelem nagy sorsfordulóit. A XX. század legsötétebb évtizedeiről pedig a Terror Háza Múzeum állandó kiállításán szerezhettek benyomást a résztvevők.

A sűrű szakmai programba ékelve egy könnyed színházi előadás és hangulatos városnéző séták jelentették a kikapcsolódást.

A programsorozat zárásaként tartott ünnepségen a szakmai továbbképzésről kiállított díszokleveleket, valamint a múzeumlátogatás és a városnézés élményit felelevenítő CD-t Puskás András alpolgármester, Pásztor Lajos képviselő, az Országos Ruházati Ipartestület elnöke, Orbánné Galambos Ildikó, a Belvárosi Kézműves Képző Központ igazgatónője és Szentei Gábor tanfolyamvezető adták át. Karsai Károly képviselő köszöntő beszédében tartalmasnak és eredményesnek minősítette a Testvérvárosi Programsorozatot.

A Testvérvárosi Programsorozatról készült televíziós összeállítás és újságcikk megtekinthető a Sajtó menüpont alatt.